Loading...

woensdag 11 november 2009

Houtworm bestrijden | houtworm verdelgen

Wat is houtworm?

Houtworm is de verzamelnaam voor in hout levende insectenlarven en verwijst dus niet naar een specifieke soort. De houtwormsoorten die bij ons het meest voorkomen zijn de larve van de houtkever (Anobium punctatum), de larve van de bonte knaagkever of het doodskloppertje (Xestobium rufovillosum, ook wel grote houtworm genoemd) en de huisboktor (Hylotrupes bajulus). Alle deze soorten leven in hout als larve en verlaten het hout vanaf dat ze volwassen zijn.

houtworm verdelgen

Hoe weet ik of er houtworm in mijn meubels zit?

Uw houtwerk kan onderdak bieden aan houtworm zonder dat u het weet. Hout kan worden besmet met eieren of larven zonder dat het merkbaar is, en u kunt de houtworm aantasting pas na vele jaren ontdekken. Het is een misvatting dat houtworm alleen schade aanricht in oude huizen want houtworm komt ook vaak voor in nieuwe gebouwen.
Wat wijst op de aanwezigheid van houtworm?

* Kleine ronde gaten in uw houtwerk, vergelijkbaar met de gaten in een dartbord.
* Fijn, poedervormige stof rond deze gaten.
* Kruimelig randen van platen en balken.
* Volwassen kevers die uit de gaten komen of aanwezig zijn in of rond het huis.

Zelfs als je geen gaten ziet, kan je ook zaagsel zien ontsnappen uit de achterkant of de onderkant van oude meubels. Ook dit wijst op actieve houtworm.
houtworm schade
Niet al deze tekenen van activiteit zijn reden tot bezorgdheid. Gaten en zaagsel wijzen op een eerdere houtworm aantasting. De volgende tips zijn om je te helpen achterhalen of je op dit moment een ernstige probleem met houtwormen hebt.

TIP 1: Niet alle houtworm is schadelijk - raadpleeg een professionele entomoloog om de houtworm te identificeren voordat je besluit om te houtworm te bestrijden of te verdelgen.

TIP 2: De volwassen kevers van de houtworm zijn verantwoordelijk voor het boren van de gaten wanneer ze uit het hout komen om te broeden. Dit gebeurt tussen mei en september, dus het is een goed idee is om de gaten te blokkeren tijdens de winter door ze te stoppen met een laag emulsie of afplakband. In het voorjaar kun je dan controleren of er kevers zijn gekomen en dus bepalen of je een actieve houtworm in je hout hebt.

TIP 3: Test de vochtigheid van je houtwerk met behulp van een vochtmeter. Deze kosten ongeveer 50 euro, maar jee kunt er een huren bij een ijzerhandel. Plaats de sonde en je krijgt direct een vochtgehalte te lezen. Een vochtgehalte van 20% is een reden tot bezorgdheid. Houtworm geeft de voorkeur aan hout met een vochtgehalte van meer dan 18%, hoewel het een vochtgehalte zo laag als 12% jan tolereren voor korte perioden. Op lagere niveaus vocht is het tempo van de kolonisatie vaak laag en zal de houtworm uitsterven met langdurige perioden van verminderde vochtgehalte. Je kunt ervan uitgaan dat een lezing van 11% en zeer laag risico voor een besmetting met houtworm inhoudt.

Maatregelen om houtworm te voorkomen

* Zorg voor een lage vochtigheidsgraad en zorg dat het hout goed kan ventileren. Zie hierboven voor meer advies over het controleren van het vochtgehalte van uw hout.
* Verwijder meubels of niet-structurele houtelement die besmet zijn met de houtworm om verdere verspreiding te voorkomen.
* Installeer elektrische vliegenvallen om opkomende volwassen kevers van houtwormen te doden in de zomermaanden, en dus de dreiging van besmetting met de houtworm te verminderen.
houtworm bestrijden

Hoeveel schade veroorzaakt de houtworm?

Het bedrag van de schade veroorzaakt door de houtworm zal afhangen van de soort van de kever en het type van hout.

Gewone houtwormkever

Verkiest zacht hout (conifeer) en het spint van Europees hardhout. Veroorzaken zelden structurele verzwakking hoewel tunnels langs de nerf van het hout kunnen leiden tot instortingen.

Huis Longhorn Kever

Valt alleen de spint van naaldhout aan, zoals zachthout dat vaak wordt gebruikt in het dak van dakconstructies. Besmetting kan vaak tot ernstige structurele verzwakking leiden. Het goede nieuws is dat deze soort nu zeldzaam is in in onze contreien.

Powderpos kever

Veroorzaakt schade aan hardhout met brede poriën en een hoog zetmeelgehalte, zoals essen, iepen en eiken (bv. parketvloer!). Deze houtworm veroorzaakt ook ernstige schade aan oudere houtsoorten.

Deathwatch Beetle

Geeft de voorkeur aan Europees hardhout, vooral eiken, essen en kastanjes dat "verzacht" wordt door gedeeltelijke verval. De larven van deze houtworm hebben de neiging om de tunnel richting het centrum van het hout te graven, zodat de schade vaak aanzienlijker is dan blijkt uit de buitenkant.

Houtworm bestrijden en houtworm verdelgen

Dus je hebt bewijs gevonden van houtworm. Alvorens te beslissen over een behandeling, dien je nu hetvolgende te doen.
* Bepaal de soort houtworm.
* Ga na of de plaag nog steeds actief is.
* Doe beroep op een houtspecialist of een gekwalificeerde inspecteur om te bepalen welke structurele dakconstructies of meubels verzwakt zijn en moeten worden vervangen.

Hout dat structureel verzwakt is zal moeten worden verwijderd en vervangen door pre-behandeld hout. Ander door de houtworm getroffen houtwerk zal dan moeten worden behandeld. Kleinschalige bestrijding van de houtworm kan gemakkelijk worden uitgevoerd als een doe-het-zelf werk, maar professioneel advies van een verdelger wordt aanbevolen voor de bestrijding van houtworm besmetting op grotere schaal en zeker voor de verwijdering en vervanging van grote balken.

Methoden van bestrijding van houtworm zijn:
* Oppervlakte toepassing van pesticiden.
* Bevriezing - alleen geschikt voor meubels besmet met houtworm.
* Uitroken - meestal geschikt voor Deathwatch kever plaag in grote hardhoutstructuren. De volwassen houtwormkevers worden effectief "uitgerook" tijdens de jaarlijkse seizoensvlucht.

Milieuoverwegingen ivm pesticiden tegen houtworm

Veel van de meest effectieve insecticiden zijn alleen te verkrijgen door gecertificeerde professionele verdelgers. Sommige zijn niet aan te raden vanwege hun toxiciteit en potentieel schadelijke effect op de menselijke gezondheid en het milieu. Hout dat behandeld wordt met sommige zware pesticiden ter bestrijding van de houtworm, wordt beschouwd als giftig afval aan het einde van zijn levensduur en moet dienovereenkomstig worden verwijderd.

Er worden vele houtbehandelingen onnodig uitgevoerd. Overmatig gebruik van giftige chemicaliën in residentiële instellingen brengt de inzittenden in gevaar dus probeer ze zoveel mogelijk te vermijden.

Een veilige maar effectieve behandeling is borax, een verbinding van boor ook wel bekend als natriumboraat. Deze is beschikbaar als een kristallijn poeder, dat is opgelost als een 15% oplossing in water en op het aangetast hout aangebracht wordt. Er zijn geen gevaren voor de gezondheid in verband met deze bestrijding van houtworm, en borax remt schimmelgroei en doodt de houtworm.

Houtworm bestrijden via professionele verdelgers

Zorg ervoor dat uw houtwormprobleem duidelijk is gediagnosticeerd vóór je instemt met een chemische behandeling en corrigerend werk. In 2002 stierf een 39-jarige man tijdens een routine-uitroking van houtworm in het dak van een kerk in Zuid-Duitsland. De gebruikte chemische stof was sulfurylfluoride, een zeer giftig gas dat geen geur of kleur heeft. Er is geen reden tot paniek, maar pesticiden zijn potentieel gevaarlijk en je moet ervoor zorgen dat de verdelger je informeert over welke chemische behandeling zal worden gebruikt en hoe het zal worden toegepast. Zoals hierboven vermeld zijn er meer en minder milieuvriendelijke manieren om houtworm te bestrijden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.